Munkácsy Mihály
Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola
8500 Pápa, Aradi u. 10.-12.
Telefon: 06-89/313-648

ÖKO Hírek

 

 

 
A DIÁK-ÖKOCSOPORT MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

 és
  a diák-ökocsoport tagjai:

http://www.munkacsy-papa.hu/index.php?kod=15&modul=menupontok

 


Együttműködő partnerünk:


www.hagyomanyokhegye.hu

 

---------------------------------------------------------------------------

Intézményünk elnyerte az ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA címet. A jövőben még inkább ennek szellemében tevékenykedünk. Energiatakarékos módon élünk és óvjuk, védjük környezetünket.

 

  

  

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Örökös Ökoiskola cím elnyerése

Iskolánk 2019. évben benyújtott pályázata alapján elnyerte az Örökös Ökoiskola címet. Október 18-án, pénteken került sor a címkiosztó ünnepségre Budapesten, a Balassi Intézet Színháztermében. A cím használatára 2019. szeptember 1-től jogosult intézményünk. Büszkék vagyunk az elismerésre.

 

  

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Siker az Öko-találkozón

Iskolánk is részt vett a Weöres Sándor Általános Iskola által szervezett Öko-találkozón, melynek keretében egy vetélkedőn mérték össze a pápai ökoiskolák tanulói a tudásukat. Iskolánkat Bálint Marcell, Császár Tamás, Farkas Levente, Farkas Ábel, Vági Dorina és Valdinger Zoltán képviselte. A vetélkedőn a 2. helyet sikerült elérniük. Gratulálunk!

 

 

További képek itt>>

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Tavaszi munkák az odútelepen

A természetvédelmi szakkör tagjai szombaton délelőtt ellenőrizték és takarították a Hagyományok Hegyén található odútelep madárodúit.

 

További képek itt>>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Részvétel az ÖKO-találkozón

Iskolánkat egy 6 fős csapat képviselte a Pápai Weöres Sándor Áltlános Iskola által szervezett ÖKO-találkozón, melynek keretében egy versenyen mérték össze tudásukat a résztvevők. Előzetes feladatként egy kísérletet és egy előre elkészített újrahasznosított anyagokból tervezett játékot mutatott be a csapat. A helyszínen volt totó a megújuló energiákról, activity játék. A csapat a 3. helyet szerezte meg. Gratulálunk!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Fát ültettünk a Föld napján

A Föld napja alkalmából a Kisliget faállományát is gyarapítottuk. A munkálatokban iskolánk ÖKO csoportja vett részt.

 

 

További képek itt>>

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Madáretetés a Munkácsyban

Az enyhe tél ellenére is az iskola természetvédő tagjai elkezdték a téli madáretetést.

 

  

   

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Szemétszedés a Bakony-érből

A Munkácsy iskola természetvédő szakkörének tagjai szombat délelőtt megtisztították a Bakony-ér patakot a várkerti szakaszán a beledobált hulladéktól. 12 órára 7 műanyagzsák szemét gyűlt össze. 

  

   

  

---------------------------------------------------------------------------------------------------

  

Téli madáretetés

A természetvédelmi szakkör tagjai megkezdték a téli madáretetést. Napraforgóval, kölessel, tökmaggal csalogatjuk az éhes szárnyasokat.

 

  

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 Tavaszi "takarítás"

Az ÖKO DÖK tagjai tavaszi "takarítást végeztek az iskola környékén. Jó hangulatban tisztították meg a környéket a szeméttől.

   

 

Téli madáretetés

 

Az Állatok Világnapja a napköziben

Október 4-hez kapcsolódóan a 2. n osztályosok az állatokról, házi kedvenceikről beszélgettek, amit rajzos formában meg is örökítettek.

További képek itt>>


 

Papírgyűjtés 2014.

Iskolánkban már hagyomány, hogy ősszel papírgyűjtést szervezünk. A Spartacus pályánál elhelyezett konténerekbe tanulóink lelkesen hozták az otthon feleslegessé vált, felhalmozódott papírt. A papírgyűjtésből befolyt pénzösszeg az osztályok között kerül kiosztásra. Köszönjük a szülők, nagyszülők tevékeny közreműködését is.

 

 

Sziklakertet építettünk

Iskolánk két éve ÖKO iskolaként tevékenykedik. Célunk, hogy a természetet változatos módon ismertessük és szeretessük meg tanulóinkkal. Építettünk egy sziklakertet, melynek különlegessége, hogy nagyon sok a háztartásunkban is használt fűszernövénnyel telepítettük be. Például a majorannát, a vegetát, a mohafodrozatú levélpetrezselymet, koriandert, kakukkfüvet, a háztartásban is használjuk, legtöbbször szárított formában, itt azonban az élő növény ismerhető meg. A gyerekek szívesen fürkészik a kis táblákat, melyeken a növények nevét tüntettük fel.

 

Akadályverseny
A Föld napja alkalmából a 6. évfolyamos tanulók akadályversenyen vettek részt a Várkerben. Az állomások feladatai között az alábbi szerepeltek:

-növényhatározás

-madárfelismerés

-madárhangfelismerés

-társasjáték bakonyi túra célpontokkal

-keresztrejtvény

A napfényes tavaszi időben nagyon jól szórakoztak a tanulók, és sok hasznos ismerettel lettek gazdagabbak. A program az ÖKO csoport nevelői és az osztályfőnökök szervezték számukra.

 

Tisztasági őrjáraton a 3. évfolyam képviselői
Az ÖKO munkatervünknek része, hogy rendszeres időszakonként az ÖKO csoport tagjai körbejárják az intézményünk épületét és az esetleges hulladékoktól megtisztítják azt. A tavaszi időszakban a 3.a osztály vállalta ezt a feladatot.

Képek megtekinthetőek itt>>

 

Papírhulladékot gyűjtöttünk

Április 7-8-9-ére papírhulladék gyűjtést hirdettünk. Az osztályok aktívan vettek részt a versenyben, hisz a gyűjtőmunkájuk által befolyt pénz egy része őket illeti. A feladatból kivették a részüket a szülők, nagyszülők is, akik segítettek abban, hogy az otthon összegyűjtött papír az iskolába eljusson.

Képek megtekinthetőek itt>>

 

Hulladékgyűjtés

Az idei tanévben is szeptember végén szerveztük meg a papírhulladék gyűjtését. Az osztályok között versenyt hirdettünk, ezért tanulóink lelkesen hozták az otthon feleslegessé vált, felhalmozódott papírt. Nagyon örültünk, hogy a gyűjtésben a szülők, nagyszülők is lelkesen, tevékenyen vettek részt. 

Képek megtekinthetőek itt>>

 

Őszi komposztálás a napköziben 

A 3. évfolyamos tanulók lelkesen gyűjtötték a lehullott lombot, melyet komposztáltak. Terveik szerint tavasszal a humusszá érett földbe egynyári virágokat ültetnek.

Képek megtekinthetőek itt >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Részvétel az ökoiskolák találkozóján


Iskolánk 8.N osztályos tanulói Peng Gyula tanár úr irányításával egy passzív ház makettjét készítették el. A munka folyamatáról egy prezentációt készítettek amit sikeresen adtak elő Pápa Város Polgármesteri Hivatala nagytermében. A Városi Ökovetélkedőn iskolánk csapata I. helyezést ért el. Gratulálunk!

 

Csapattagok: Baki Bianka, Bódai Ákos, Bognár Bence, Horváth Zsóka, Kapcsándi Regina, Nagy Kitti, Sági Dániel, Szarka Levente, Tima Tamás

 

 

----------------------------------------------------------------------------

Ébred a természet!


Az iskola virágoskertjében kibújtak a tavasz első hírnökei: nárcisz, jácint, császárné koronája. Más évelő növény is kidugta fejecskéjét. Lassan megkezdődnek a kerti munkák.


---------------------------------------------------------------------------

Napkollektor szívószálakból


Alapanyagok:
 

- kb. 18 db vastagabb fajta szívószál
- 1 db 0,5 l-es petpalack
- 1 db átlátszó doboz
- lyukasztó szerszám

 

 

Elkészítés:

 

1. ábra: A petpalack kupakjára 2 db, a szívószál végével megegyező lyukat, vágunk úgy, hogy a víz a szívószálak mellett ne tudjon kifolyni. Célszerű a szívószálnál kissé kisebb lyukat fúrni, így a furatba feszülő szívószál jól tömít. A lyukakba beleteszünk 1-1 szívószálat. A meleg víz szívószála a petpalack aljától kb.4cm legyen. A hideg víz szívószála a kupaktól számított kb.2 cm-re legyen befűzve.

 

2. ábra: Az élére felállított dobozt kilyukasztjuk, átellenes sarokban és oldalon.

 

4-5. ábra: A meghajlított szívószálakat egymásba kell fűzni, hogy szerpentint kapjunk. A szívószál egyik végét egy ceruza segítségével kitágítjuk, és a sima szívószál végét belenyomjuk. Ügyeljünk arra, hogy jól illeszkedjenek egymásba a szálak.

 

3. ábra: A szerpentin alakzatban hajtogatott szívószálakat tegyük a dobozba.

 

6. ábra: Ezt követően összeillesztjük a dobozból kijövő csővégeket a palackkal.

Nagyon fontos!
A meleg víz felfele megy, a levegőbuborékok szintén. A dobozba hajlított csőkígyónak ezért nem szabad vízszintesen lennie, vagyis egyre feljebb kell emelkedni a szívószálaknak. Amennyiben véletlenül légbuborék kerül a csőbe, az megáll, a víz sem tud haladni benne. Az oldalra fordított dobozból kijövő felső szívószálat a palackban lévő hosszabb szívószállal kell összekötni.

 

Beüzemelés:

7. ábra: Feltöltjük a palackunkat vízzel, 2cm-ig.

8. ábra: Feltöltjük a csővezetékünket vízzel. A csőben nem maradhat levegőbuborék.

9. ábra: A feltöltött csövet gyors mozdulattal rácsatlakoztatjuk a palackra. Ügyeljünk arra, hogy légbuborék ne alakulhasson ki a csőben.

10. ábra: Felfordítjuk a palackot, a légbuborék a palackba távozik. A meleg vízcső végét a víz alatti szintig kihúzzuk, hogy a palackban levő felső csővég mindig víz alatt legyen.

 

Miért működik?
A víz melegítés hatására kitágul, mint minden anyag. Vagyis azonos térfogatban most már kevesebb meleg víz lesz. A kevesebb aranyos meleg víznek a súlya is kevesebb, mint a csúnya hideg víznek. A verekedős hideg víz elzavarja helyéről a kellemes meleg vizet és az kénytelen felfelé menekülni.

 

A kísérletet kitalálták és megvalósították: Cserkuti Sándor, Piriti Mátyás, Murai Péter
a Munkácsy Mihály Általános Iskola 4. n osztályos tanuló

 

---------------------------------------------------------------------------

 

Odúk a hegyen

 

Az iskola természetvédő szakköre és a Pápa és Környéke Természetvédelmi Egyesület tagjai odútelepet hoztak létre a Hagyományok hegye ligetes erdővel borított részein. A szakkör tagjai által készített A,B,C és D típusú madárodúkat december 15-én szombaton a délelőtti órákban helyezték ki a fákra.


 

---------------------------------------------------------------------------

Komposztálás és faültetés

A 3. n osztály tanulói, folytatva a hagyományokat, az idei őszön is összegyűjtötték és komposztálták a lehullott faleveleket a Spartacus pályán. A munka végeztével faültetésre került sor. A tavalyi komposztból keletkezett humuszt felhasználva lelkesen ültették el a szorgos tanulók a platáncsemetét, mely Érsek Ildi tanító néni kertjéből származik.

  Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php

---------------------------------------------------------------------------

Madáretetés az 1.n-ben
Az 1. n-es gyerekek elhatározták, hogy a hideg idő beálltával madáretetőt helyeznek el a tanterem ablakába. Köteles Zsombor apukája elkészítette, Árpi bácsi, (az iskola dolgozója) pedig felszerelte. Sok szülő magvakat, napraforgót küldött. A hetesek feladata lesz, hogy mostantól mindig legyen eleség az iskola környékén élő madaraknak. Igazi összefogás történt az állatok védelmében. Köszönjük mindenkinek!!! Nagy szeretettel várjuk a vendégeket a madárétterembe!

  Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php

---------------------------------------------------------------------------

Az 1.n osztályban ma indult el az egész tanéven átívelő egészségmegőrző program. Ezen az interaktív foglalkozáson az egészséges táplálkozásról volt szó. Elkészítették a táplálékpiramist, beszélgettek a vitamindús étkezés fontosságáról, a cukros ételek káros hatásáról. Megtekintették a „Piramis titka” c. filmet is. Makk Marci és Makk Marcsi sok hasznos tanáccsal segítette a gyerekeket.
    Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php  ---------------------------------------------------------------------------

Állatok világnapja a napköziben 2012

Október 4-én az Állatok világnapja alkalmából plüss kutyusokkal népesedtek be napközis csoportjaink. A gyerekek nagy örömmel, lelkesedéssel mutatták meg társaiknak négylábú kedvenceiket.

    Képek: www.munkacsy-papa.hu/index.php

---------------------------------------------------------------------------

Az idei tanévben is szeptember végén szerveztük meg a papírhulladék gyűjtését. Mivel versenyt hirdetünk az osztályok között, tanulóink lelkesen hozzák délutánonként szüleik és nagyszüleik segítségével az otthon felhalmozódott, feleslegessé vált papírt.
   Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php

---------------------------------------------------------------------------

A 9-es napközis csoport aktívan részt vesz az iskola ökomunkájában.

A virágoskert gondozása letta fő feladatunk! Izgatottan készültünk a nagy munkára. A szülők segítségét is kikértük, hogy ősszel milyen virágokat kell ültetnünk, hogy tavasszal szép virágoskertünk legyen. Szorgalmas munkával szép barokk stílusú kertet formáltunk. Ezúton is szeretnénk megköszönni a szülői segítséget.

 
Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php 

---------------------------------------------------------------------------

A takarítási világnap alkalmából a Diák Öko-csoport tagjai, illetve a napközis tanulók szemetet gyűjtöttek az iskola környékén.

---------------------------------------------------------------------------

Virágoskert

A 2.n osztály az iskola épülete melletti virágoskert kialakítását és gondozását vállalta. A gyerekek rengeteg virágtövet, hagymát gyűjtöttek össze szüleik segítségével, melyeket nagy lelkesedéssel ültettek el.


Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php
---------------------------------------------------------------------------

Virágok ültetése

Az 1.a osztályosok elhatározták, hogy ,,örökbe fogadják’’ az iskola udvarán található virágtartókat. Maguk választották és fizették ki az egynyári virágokat, amiket aztán nagy lelkesedéssel ültettek el. Rendszeres öntözéssel gondoskodnak róluk, hogy sokáig gyönyörködhessünk bennük.


---------------------------------------------------------------------------

Madarak és fák napja a napköziben 2012.

Ezen a szép májusi napon a természet és a környezet értékeinek megismerésére, védelmére hívták fel a gyerekek figyelmét a tanító nénik. Megismerkedtek számtalan madárfajjal, növényeket ültettek, kézműves tevékenységekkel, vidám játékokkal töltöttek el szabadidejüket a napközis tanulók.

 

Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php

---------------------------------------------------------------------------

Madarak és Fák Napja - 2012. május 10.

 

 A madarak és fák napján a Várkertben rendezett jó hangulatú akadályversenyen tanulóink az alábbi programokon vettek részt és adtak számot ismereteikről: madár és növény felismerés, fa magasságának mérése, természetvédelmi TOTÓ, Activity, társasjáték Veszprém megyéről.

 

Legjobbjaink: I. Sólymok csapata 7. N
                    II. Koala csapata 7. T
                    III. Spongebob csapata 7. A

 

Iskolánk felső tagozatosainak május 9-én madarak és fák napja alkalmából szünetekben vetélkedőt hírdettünk, melyen tanulóink madárhangokat hallgattak illetve madarakkal kapcsolatos zenei és vers részleteket kellett felismerniük.

 

Legügyesebb osztályaink:  1. helyezés - 7. N
                                      2. helyezés - 7. A
                                      3. helyezés - 6. T


Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php

---------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------

Április 24-én zajlott a Weöres iskolában a városi környezetvédelmi verseny döntője. Iskolánk csapata 2. helyezést ért el. A csapat tagjai: Baki Bianka, Bódai Ákos, Bognár Bence, Kapcsándi Regina, Nagy Kitti, Szarka Levente, Szautner Bálint, Tima Tamás 7. n osztályos tanulók.
Gratulálunk nekik és jó étvágyat kívánunk a pizza utalvány beváltásához!

     Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php
---------------------------------------------------------------------------

Föld napja a napköziben is - 2012.

A Föld napja – környezetvédelmi akciónap célja, hogy felhívja a Föld valamennyi lakójának figyelmét az élő és élettelen világot fenyegető veszélyekre, a környezet védelmének fontosságára. Iskolánk napközis csoportjai is tevékeny részt vállaltak abban, hogy közvetlen környezetünk szebb és tisztább legyen.

---------------------------------------------------------------------------

Iskolánk több osztályában megemlékeztek a Föld Napjáról. Játékosan foglalkoztak a szelektív hulladékgyűjtéssel, az energiatakarékossággal, környezetvédelemmel. A diák-öko csoportunk szemetet gyűjtött iskolánk környékén. A 2.n osztályosok a leendő virágoskertjüknek készítették elő a talajt.


---------------------------------------------------------------------------

A Föld napja alkalmából április 20-án a 3.n osztályosok látogatást tettek Pápakovácsiban a szélerőműnél. A gyerekek csodálattal nézték a hatalmas építményt, s érdeklődve hallgatták az üzemeltető mérnökének tájékoztatóját.

---------------------------------------------------------------------------

Április 22-én ünnepeljük a Föld Napját. A 4.a osztályosok az idén is egész napos programmal készültek. Délelőtt a tanulás mellett kitakarították az iskola környékét, délután vidám, de tanulságos vetélkedőt rendeztek az osztályban. Érdekes, játékos feladatokkal újabb ismereteket szereztek. A nap végén megtekintették Dargay Attila: Az erdő kapitánya c. rajzfilmjét. A szervezésben és lebonyolításban az ÖKO tagok: Kuna Fruzsina és Hunyadi-Nagy Laura segítettek Gabi néninek.
---------------------------------------------------------------------------

Minden évben ősszel és tavasszal papírgyűjtést szervezünk. Versenyt hirdetünk az osztályok között, a tanulóink pedig a szüleiket, nagyszüleiket is bevonva a feladatba lelkesen hozzák az otthon, illetve a környezetükben felhalmozódott papírt.

---------------------------------------------------------------------------

A 8. évfolyamosok számára szervezett 3 hetes projekt, melynek témája a "VÍZ" a mai napon megkezdődött. A projektnyitón egy természettudományos filmet tekintettek meg a tanulók az életet adó vízről.

---------------------------------------------------------------------------

Újabb színfolttal gyarapodott iskolánk és a természethez kerültünk kicsit közelebb azzal, hogy az aulánkban egy akváriumot rendeztünk be. Ezzel az "élő sarkunkat" alapoztuk meg. Kicsik és nagyok egyaránt szívesen nézegetik. Lakóit pedig tanulóink segítségével hamarosan tovább gyarapítjuk.


 

---------------------------------------------------------------------------

Iskolánk tanulói az alábbi filmet készítették az
ELMŰ által meghirdetett fizika versenyre:
www.youtube.com/watch

 

Csapatunk továbbjutott a 2. fordulóba és ezzel egy 100.000 Ft-os
Fizibox fizikai kísérleti készletet nyert az iskolának.

---------------------------------------------------------------------------

A szabadidős programok március 22-én a víz világnapjához kapcsolódtak a napköziben. Sétával, vízzel kapcsolatos játékokkal, kísérletekkel, barkácsolással töltötték el a délutánt a napközis tanulók.

Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php

---------------------------------------------------------------------------

Iskolánk 4.t és 3.n osztályos tanulói csatlakoztak a Vesd Bele Magad országos mozgalmához. A jelentkező gyerekeknek március 23-án megkapták a zöldségmagokat. Kezdődhet a kerti munka!


---------------------------------------------------------------------------

Vetélkedő a Víz Világnapján

2012. március 22-én a Víz Világnapján az 5-6. évfolyamosok "vizes" kérdésekben, feladatokban mérték össze tudásukat.

 

---------------------------------------------------------------------------

Öko-programunk keretében gyűjtöttük össze az iskolánkban felhalmozódott, már nem használható elektromos hulladékot. Gyűjtőmunkánkat meghirdettük a gyerekek körében, így kiterjesztettük a családokra is. Érkezett televízió, rádió, mosógép, számítógép is. Volt olyan kisdiák, aki az iskolatáskájában hozta el otthonról a működésképtelen habverőt, lámpát.

 

Film: www.youtube.com/watch
 

---------------------------------------------------------------------------

„Cukor helyett méz - ecet helyett citrom!”

Március 19-én délután a pápai Megújulás Klub tagjai hívták fel tanulóink figyelmét az egészséges táplálkozás jelentőségére. Az egészséges életmódra nevelés jegyében megszervezett programon Hörömpöly Imréné vezetésével a Megújulás Klub tagjai nemcsak jó tanácsokkal látták el a gyerekeket, hanem két rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthető étellel is megismertették a felső tagozatosokat. A mézes-mustáros káposztasaláta és a kukoricakása felhasználásával készült túrógombóc nagy sikert aratott a gyerekek körében.
Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php

---------------------------------------------------------------------------

 

A 4. a osztály környezetvédelmi foglalkozást tartott:
"Mit tehetünk bolygónk védelmében?" címmel. Az interaktív órán szó volt a szelektív hulladékgyűjtésről és a környezettudatos viselkedésről is. Sok hasznos információhoz jutottak, ezáltal bővültek ismereteik e témában.További képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php             
---------------------------------------------------------------------------

2011.


A 3.n osztályosok meglátogatták a pápakovácsi szélerőművet.Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php

----------------------------------------------------------------------------

Április 20-án délután ragyogó napsütésben a 4.t osztályosok Tapolcafőre kerékpároztak. Szüleik kíséretében kellemes sétát tettek a Tapolca patak partján, a tanösvényen.
Képek:
www.munkacsy-papa.hu/index.php

 

----------------------------------------------------------------------------

Március 30-án lezárult a 3 napig tartó papírgyűjtési akciónk, melynek során szorgos tanulóink szüleik segítségével két hatalmas konténert töltöttek meg újrahasznosítható papírhulladékkal.
Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php

----------------------------------------------------------------------------

Iskolánkban már hagyomány, hogy a Diákönkormányzati nap keretein belül egy napot a természetben töltenek az osztályok. A szép időnek köszönhetően így történt ez szeptember 23-án is.Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php

----------------------------------------------------------------------------

 

A második évfolyamosok az elszáradt leveleket összegyűjtötték és tanáraik segítségével komposztálták. 

  

Képek: www.munkacsy-papa.hu/index.php

 

----------------------------------------------------------------------------


2010.

A 2.n osztály tanulói emlékezetes kirándulást tettek a Víztoronyba, ahol megismerhették városunk vízellátását biztosító intézményt.
Képek:
www.munkacsy-papa.hu/index.php


----------------------------------------------------------------------------

 

"Tegyünk többet környezetünkért!"
A három hetes projekt keretében természetfotópályázatot hirdettünk.

Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php


----------------------------------------------------------------------------


A 6. n osztály felkereste a nemrég átadott szennyvíztisztító telepet és megismerkedett annak működésével.

Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php


----------------------------------------------------------------------------

 

Vetélkedőn vettünk részt a Víz világnapja alkalmából a Vízmű szervezésében.

Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php

 

----------------------------------------------------------------------------

 

2009.


Alsós tanulóink több évtizedes hagyományt ápolva táboroznak évente Döbröntén az erdő szélén álló turistaházban.

Képek:www.munkacsy-papa.hu/index.php


----------------------------------------------------------------------------

 

 
ELÉRHETŐSÉG
Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

8500 Pápa, Aradi u. 10-12.
Telefon: 06-89/313-648
Fax: 06-89/324-751www.munkacsy-papa.hu

ESEMÉNYEK
2024. május
H K Sz Cs P Sz V
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 

Aktualitások
2024.05.23.
 A matific, matematika tanulását segítő program versenyt hirdetett. A legeredményesebb 10 tanulót iskolai szinten is jutalmaztuk.   1. Veidinger Attila Zsolt 2.N 2. Bogdán Maja Zoé 3.B 3...

2024.05.21.
Május 17-én 18. alkalommal 199 tanuló részvételével rendezték meg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Budapesti Campusán a német nemzetiségi szavalóverseny országos döntőjét. Az eseményen 85 német nemzetiségi...

2024.05.14.
Iskolánk diákjai is részt vettek Veszprémben a Megyei Hittanos Találkozón, melyen sor került az országos hittan verseny díjainak átadására. Pilter Örs az előkelő 1. helyezettnek járó oklevelet és jutalmat...