Munkácsy Mihály
Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola
8500 Pápa, Aradi u. 10.-12.
Telefon: 06-89/313-648

OvisuliMunkácsy Mihály Német Nemzetiségi
Nyelvoktató Általános Iskola

 

Pápa, Aradi u. 10-12.

Intézményvezető: Ferenczi Kálmán

Tel: 313-648 Fax: 324-751
Honlap: www.munkacsy-papa.hu

E-mail: munkacsynemetnemzetisegi@gmail.com


OVISULI foglalkozások!

2018. március 28-án 16:30
2018. április 4-én 16:30

2018. április 5-én az 1-2. órában
bemutató órák!


TÁJÉKOZTATÓ PLAKÁT AZ
ÓVODÁKBAN!

 

Iskolánk a kertvárosban 19 tanulócsoporttal és 9 alsós napközis csoporttal működik. A 476 tanulót 44 pedagógus tanítja. Az oktató-nevelő tevékenységünket szeptembertől már csak egy telephelyen végezzük, melynek helyszíne az anyaépületünk. Tanulóink szellemi és fizikai fejlődését segíti az oktatástechnikai eszközökkel gazdagon felszerelt, megújult iskolaépületünk, amit 2011 decemberében vettünk birtokba. A kor követelményeinek megfelelően informatika termek, nyelvi laborok, előadó termek, könyvtár és aula áll a tanítványaink rendelkezésére.
A 16 interaktív táblát és a csaknem 40 notebookot szívesen és gyakran használják tanulóink és nevelőink a napi oktató munka során.
Tanítóink sikeresen alkalmazzák a lassított tempóban történő írás- és olvasástanítást. A tanulási nehézsé- gekkel küzdő tanulók számára fejlesztő foglalkozásokat szervezünk. A felújítás és a TÁMOP program keretében az eszközállományunk bővült és újszerű tanulásszervezési eljárásokat vezettünk be. A kompetencia alapú oktatási szemlélet keretében alkalmazzuk a kooperatív tanulási technikákat, a projektmódszert, témaheteket szervezünk.
Az alsó tagozaton minden osztály számára napközit, a felsőben tanulószobát, igény szerint menzát biztosítunk.
Szakköreink változatosak, szín-vonalasak. A matematika, történelem, KRESZ, média, rajz, német néptánc, csengettyű, dráma, furulya, báb, angol szakkörök és nyelvi fakultációk mellett sportszakkörök és tömegsport foglalkozások várják a gyerekeket.
Évenkénti váltásban színházi bemutatót, illetve tornaünnepélyt szervezünk. Az alsó tagozat minden évben Vinyén és Döbröntén táborozik. A felső tagozatosoknak pedig Szőcén van lehetőségük kézműves táborban részt venni.

 

Nevelési elveink:

 
- Legyen a tanulóinknak megfelelő természet- és környezetvédelmi szemléletük.
- Sajátítsák el az egészséges életmód alapvető ismereteit.
- Társas kapcsolataikat az együttműködés, a segítőkészség, egymás problémáinak meghallgatása, megértése jellemezze.
- A durva, agresszív magatartás visszaszorítása, a helyes erkölcsi normák elsajátíttatása.

 

Oktatási elveink:

 
- Szilárd alapismeretek kialakítása az alsó tagozaton, olyan szinten, amire bátran építkezhet a felső tagozat, illetve a középiskola. Különös tekintettel a biztos számolási készségre, a megfelelő szövegértéssel történő olvasásra.
- A felsőben tovább erősítjük és fejlesztjük az alapkészségeket, főként a helyesírást, szövegértést, számolást, logikai gondolkodást.

 

A német nemzetiségi képzés

 

Iskolánkban 2000 óta működik felmenő rendszerrel német nemzetiségi osztály. Nyelvoktató programunkat azoknak kínáljuk, akik első osztálytól kezdve heti 6 órában szeretnék tanulni a német nyelvet és megismerni a nyelvet beszélők történelmét, kultúráját. Az 1. osztályban a nyelvi tartalmak figyelemfelkeltő átadásával próbáljuk megszerettetni tanulóinkkal a német nyelvet. A későbbi évfolyamokban pedig célunk a nyelvi ismeretek praktikus használhatóságának biztosítása. A német nemzetiségi osztályunkba azokat az iskolaérett gyerekeket várjuk, akik olyan képességekkel rendelkeznek, hogy a nyelvtanulás miatt velük szemben támasztott magasabb követelmények sem jelentenek megterhelést számukra.


Iskolaváró rendezvényeinkkel az óvoda és az iskola közötti átmenetet szeretnénk megkönnyíteni gyermek, szülő, tanító számára egyaránt!

Nehéz döntés előtt állnak, ehhez szeretnénk segítséget nyújtani iskolánk bemutatásával!


Általános képzés

 

Az általános képzésben résztvevő kisdiákok ugyanakkora óraszámban tanulják az egyes tantárgyakat, mint a másik két osztályban. Nekik tanórán kívüli tevékenységként kínáljuk azokat a tevékenységeket, amelyek színesítik iskolánk képzési palettáját.
Itt várjuk azokat a gyerekeket, akiknek van türelmük a feladatokhoz, de a kötelező feladattal járó többletórákon nem szeretnének tanóra keretében részt venni.


Emelt óraszámú matematikaoktatás

 

A 2013/14. tanévtől indítottuk útjára az emelt óraszámú matematikatanítást az 1-4 évfolyamon, amit 5. osztálytól az emeltszintű matematikaoktatás követ. Alsóban a gyerekek szorobánnal tanulnak számolni, ami rendkívüli módon felgyorsítja és egyszerűvé teszi a fejszámolást. Fegyelemre, precizitásra nevel, ami megmutatkozik más területen is (íráskép, finommotoros mozgás, fegyelem, gyakorlatias szemlélet, logika). A szorobán mellett kiemelt szerepet kap a sudoku, a sakk és más logikai játékok megismertetése is.
A felső tagozatosoknak pedig mélyebb szinten van lehetőségük a tananyag elsajátítására.


Kiemelt helyen a testnevelés

 

Célunk a tanulók fizikai állóképességének, egészséges testi fejlődésének biztosítása, erőnlétének fokozása. Belső igény kialakítása arra, hogy a rendszeres testmozgás a napi elfoglaltság részévé váljon. A mindennapi testnevelés keretében heti öt órában tanítjuk a testnevelést, amihez délutáni tömegsport foglalkozás, edzés társul. Lehetőségünk van az úszás alapszintű elsajátíttatására is.
Terveink között szerepel, hogy a testnevelés tanításunkat a jövőben színesítjük azáltal, hogy a küzdősportok alapvető mozgásainak oktatását is bevezetjük. Így tanítványaink számára a JUDO fortélyainak megismerésére is lehetőséget tudunk biztosítani.
Minden alkalmat megragadunk, hogy tanulóinkat a legszélesebb körben versenyeztessük. Tornászaink, úszóink, atlétáink sikeresen szerepelnek a diákolimpiai versenyeken. Labdarúgóink a városi egyesületek igazolt sportolói. Meggyőződésünk, hogy a tanulás és a sport jó szervezéssel megfér egymás mellett, sőt kiegészíti egymást.


 
ELÉRHETŐSÉG
Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

8500 Pápa, Aradi u. 10-12.
Telefon: 06-89/313-648
Fax: 06-89/324-751www.munkacsy-papa.hu

ESEMÉNYEK
2018. július
H K Sz Cs P Sz V
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 

Aktualitások
2018.07.11.
 EFOP-os pályázat kapcsán negyedikeseink a Balaton partján táborozhattak június közepén. A gyerekek szívesen röplabdáztak, fociztak, métáztak, sorversenyeztek, strandoltak. Különleges élményt nyújtott...

2018.07.11.
 Első és második osztályosaink számára gazdag programmal napközis tábort tartottunk, amely EFOP-os pályázat kapcsán valósulhatott meg. Az egészséges életmód, a közlekedés és a sport jegyében telt...

2018.06.27.
 2018. június 21-én a 2017/2018-as tanévet ünnepélyesen lezártuk.   További képek itt>>