Munkácsy Mihály
Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola
8500 Pápa, Aradi u. 10.-12.
Telefon: 06-89/313-648

Határtalanul! Erdélyben 2018

 

Határtalanul! Erdélyben

 

Intézményünk immár harmadik alkalommal pályázott sikeresen a Határtalanul! Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek program megvalósítására.
Ennek kapcsán 2018 májusában 40 diák és három kísérő pedagógus négy napot tölthetett Erdélyben. Az utazás előtt egy előkészítő órán a diákok ismerkedtek Erdély történelmével, néprajzi tájegységeivel, Kalotaszeg jellegzetes, páratlan népi kultúrájával.
Május 9-én hajnalban indultunk a nagy útra. Kora délutáni időpontban érkeztünk első megállóhelyünkre, Nagyváradra. Itt csatlakozott hozzánk fiatal idegenvezetőnk, aki az út során volt a segítségünkre, kalauzolta a csoportot. Nagyváradon sétát tettünk a Püspöki Székesegyház környékén, majd a templomot belülről is megtekintettük. Lenyűgöző a monumentális épület belső díszítése, a főbejárat mellett található Szent László királyt ábrázoló dombormű és a csatabárdja. A székesegyház galériájában egyházművészeti kiállítás látogatható, ahol számunkra a legérdekesebb a díszes Szent László-herma volt, amely az uralkodó koponyacsontjának egy darabját őrzi.
2017-ben volt Arany János születésének 200. évfordulója. Természetesen nemcsak e jeles alkalom miatt tartottuk fontosnak, hogy a költő közelben lévő szülővárosába, Nagyszalontára is ellátogassunk. A főtéren álló Csonka-toronyban Arany János-emlékkiállítás működik. A jeles költőnek tisztelegve megkoszorúztuk az épület falán található emléktáblát. A múzeumban Arany egykori dolgozószobáját, személyes tárgyakat, kéziratokat, könyveket, festményeket tekintettünk meg.
A második napon nagyon gazdag program várt ránk. Először egy kis mezőségi faluba, a beszédes nevű Válaszútra érkeztünk, ahol a neves népzene- és néprajzkutató, Kallós Zoltán által létrehozott népművészeti gyűjteményt csodáltuk meg. A kiállításon többek között kalotaszegi, mezőségi, moldvai és csángó viseleteket, szőtteseket, használati tárgyakat mutattak be. Erdély-szerte talán ez az egyik leggazdagabb magyar néprajzi gyűjtemény.
Válaszútról a tordai sóbányába indultunk. A gyerekek számára talán ez volt a legfurcsább helyszín, a legérdekesebb látnivalóval. A föld alatti, hatalmas, lélegzetelállítóan mély terem, ahol még egy óriáskerékre is felülhettek, lenyűgözte őket.
Torockó több szempontból is fontos úticélunk volt. Az Európa Nostra-díjas, festői szépségű faluban megnéztük a Néprajzi Múzeumot és a település főterén álló, fallal körülvett unitárius templomot. Séta közben elámultunk a roppant méretű, hatalmas Székelykő hegy láttán. Tanulóink azonban leginkább a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonra voltak kíváncsiak, és izgatottan várták a találkozást a kis lakóival. Szeretettel nyújtottuk át nekik az előzetesen megírt, jókívánságokkal teli képeslapokat és az iskolánkban összegyűjtött sok doboznyi adományunkat.
A nap zárásaként sétát tettünk Kolozsváron a Szent Mihály-templom környékén, és megtekintettük a város jelképének is számító Mátyás király lovas szobrát. A különleges hangulatú Házsongárdi temetőben több híres magyar személy sírjánál is jártunk. Apáczai Csere János nyughelyén elhelyeztük a tiszteletadás koszorúját.
Harmadik és negyedik napon a „reformáció útján” haladtunk, emlékezve a reformáció 500. évfordulójára. Kalotaszeg legszebb és legrégibb templomait jártuk végig. Voltunk Magyarvistán, Magyargyerőmonostoron, Magyarvalkón, Kalotaszentkirályon, végül Bánffyhunyadon. A jellegzetes kalotaszegi templomokban megcsodálhattuk a gyönyörű fakazettás mennyezeteket, a gazdagon díszített piros vagy kék varrottasokat, a festett padokat. Kalotaszentkirályon megkoszorúztunk egy Ady Endre-emléktáblát, amelyet annak a tiszteletére állítottak, hogy a költő feleségével többször is járt a településen. Utolsó esténken különleges élményben volt részünk. Helyi fiatalok kalotaszegi viseletben tartottak nekünk bemutatót a táncaikból, majd vidám hangulatú táncházban vettünk részt.
A hazafelé vezető úton Sebesvár romjaihoz kirándultunk, végül Csucsán az Ady Emlékház megtekintésével zárult a programunk. Felejthetetlen élményekben gazdagon indultunk haza.


A képek itt tekinthetők meg:

Határtalanul! Előkészítő óra

Határtalanul! A kirándulás

Határtalanul! Értékelő óra

Határtalanul! Bemutató óra

 

 

(Ha nem jelenne meg a videó, kattintson ide.)
ELÉRHETŐSÉG
Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

8500 Pápa, Aradi u. 10-12.
Telefon: 06-89/313-648
Fax: 06-89/324-751www.munkacsy-papa.hu

ESEMÉNYEK
2021. október
H K Sz Cs P Sz V
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Aktualitások
2021.10.22.
 Az elmúlt egy hétben a 4. évfolyam tanulói a naprendszerrel ismerkedett. Mindezt nemcsak tanórákon, hanem előadás keretében és kiránduláson is megtehették. Készült csillagköd, űrhajós, fantáziarajz...

2021.10.22.
 A 8. évfolyam műsorával emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. A 65. évforduló alkalmából bemutatott színvonalas műsort köszönjük a szereplőknek és felkészítő tanáraiknak...

2021.10.22.
 Október 21-én délután tartottuk iskolánkban a továbbtanulási tájékoztató szülői értekezletet a 7. és 8. osztályos tanulók és szüleik számára. Rendezvényünkün nyolc középiskola képviselője vett részt...