Munkácsy Mihály
Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola
8500 Pápa, Aradi u. 10.-12.
Telefon: 06-89/313-648

Határtalanul! 2014

 

Beszámoló a szlovákiai útról

 

2014. október 9-én reggel 6 órakor indultunk 3 napos szlovákiai utunkra. Először Füleken álltunk meg a késő délelőtti órákban. A Koháry-kúriában cserkészekkel találkoztunk. A 47. Koháry István cserkészcsapat vezetője kalauzolt végig bennünket az általuk felújított kúriában és mesélt a cserkészek tevékenységéről, programjaikról. Innen a várba mentünk, ahol először Agócs Attila, a vármúzeum igazgatója beszélt a vár történetéről, majd a tárlatvezető hölgy kísért végig bennünket a kiállításokon és a váron. Láttunk helytörténeti kiállítást, ólomkatonákat és régi fényképeket a városról. Egyik csoportunk a felvidéki várakról mesélt nekünk és ezután ezek helyét jelöltük be vaktérképen.
Következő úticélunk Losonc volt. A Kármán József Alapiskolában és Óvodában először a losonci diákok mutatták be városukat és iskolájukat, majd mi. Átadtuk az itthon papírból készített „nemzeti bokrétánkat” és a könyvadományt, melyet több hétig gyűjtöttünk. Ezután barátságos focimeccs következett az óvoda udvarán.
Szállásunk Hosszúvárréten volt, itt megnéztük a templomot is, ahol egy csoport a barokk stílusról beszélt. A szálláson megismerkedhettünk a solymászattal és kipróbálhattuk az íjászatot is.
A második napon Krasznahorkaváraljára utaztunk először. Itt Andrássy Dénes és felesége mauzóleumát tekintettük meg. Andrássy Dénes emlékére felidéztük a Rákóczi szabadságharc legfontosabb eseményeit.
Továbbutazva a Szádelői-völgybe értünk, amely az Unesco világörökség része. Itt a Szár patakról próbáltunk minél szebb fotókat készíteni. A túra végén a Karszt-hegység jellemzőivel kapcsolatban töltöttünk ki feladatlapot.
Utunkat Kassán folytattuk. Márai Sándor szobrát, szülőházát, emlékházát kerestük fel, majd a Szent Erzsébet dómban megkoszorúztuk II.Rákóczi Ferenc szarkofágját.A dóm előtt áttekintettük a Rákóczi családfát. Innen a rodostói házba mentünk, ahol Rákóczi életével, emigrációban töltött éveivel ismerkedtünk. Az udvaron álló szobornál csoportképet is készítettünk. A belvárosban szabadidőt is kaptunk. Egyikünk Spongyabob lufit vett, majd 3 perc múlva véletlen elengedte….. Percekig néztünk utána.
A szálláson még fociztunk, majd fáradtan tértünk „nyugovóra.
A harmadik napon Rozsnyóra mentünk. Megtekintettük a bányamúzeumot,majd felvidéki bányavárosokról beszéltünk ill. kerestünk meg vaktérképen. Utána megálltunk a Kossuth szobornál, sétáltunk a Főtéren.
Következő állomásunk Rimaszombat volt. Megkoszorúztuk Tompa Mihály szobrát, szavaltunk a Petőfi szobornál, a Huszt-háznál idéztünk az Úti jegyzetekből, majd sétáltunk a város főterén.
Alsosztregován megcsodáltuk a felújított Madách-kastélyt. Itt többen beöltöztek Az ember tragédiája szereplőjének, így tekintve meg az erről szóló tárlatot. Hatalmas élmény volt mindnyájunknak. A kiállítás megtekintése után a parkban megkoszorúztuk Madách Imre sírját, majd megpróbáltuk Az ember tragédiájának egy szövegrészét helyes sorrendbe rakni.
Utunk utolsó állomása a Szklabonyán található Mikszáth-emlékház volt Az emlékmúzeumban Németh Zita vezetett végig bennünket.Egy Mikszáth-novellát is felolvastunk. Utána az udvaron játszhattunk, ami a hosszú hazaút előtt jól is esett.
Öt óra körül fáradtan, de élményekkel tele indultunk el hazafelé.

 

 

Képgalériák megtekinthetők itt:

  

Képeink 1 >>

Képeink 2 >>

Képeink 3 >>

 

Videónk itt tekinthető meg>>
ELÉRHETŐSÉG
Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

8500 Pápa, Aradi u. 10-12.
Telefon: 06-89/313-648
Fax: 06-89/324-751www.munkacsy-papa.hu

ESEMÉNYEK
2024. április
H K Sz Cs P Sz V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 

Aktualitások
2024.04.19.
 A Föld napja alkalmából az 1. B, 2. B és 2. N osztályosok pénteken délután az iskola környéki utcákon gyűjtötték össze az eldobott szemetet. A lelkes tanulók így tettek környezetünk védelméért. ...

2024.04.19.
 Április 22. a Föld napja alkalmából virágokat ültetett az 1.A osztály.   További képek itt>>

2024.04.19.
 Április 18-án került sor a Zweiglein-hét hagyományápolás másképp játékdélutánjára. Idén is öt helyszínen különböző érdekes feladatok várták a tanulókat. Volt sváb tánzház, barkácsolás, kahoot játék...