Munkácsy Mihály
Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola
8500 Pápa, Aradi u. 10.-12.
Telefon: 06-89/313-648

Aktualitások

Felolvasómaraton a Közgázban

2018.11.27.

 Iskolánk 6 fővel vett részt a Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma által megrendezett "Felolvasómaratonon". Hetedik és nyolcadik osztályos tanulók olvasták fel Jókai Mór - Az arany ember című regényének első fejezeteit.


Égés és tűzoltás

2018.11.27.

 Rendhagyó természetismeret órán vettek részt az 5.n osztályosok. Tóth József tanár úr matematikát tanít a gyerekeknek, de ez alkalommal a másik szakjába, a kémia világába vezette be őket. A látványos kísérletekkel színesített gyermekközpontú óravezetés lehetőséget biztosított, hogy mindenki könnyedén elsajátíthassa az égés és tűzoltás alapelveit.

 


További képek itt>>


Városi-körzeti Asztalitenisz Diákolimpia

2018.11.26.

 A november 24-én megrendezett Városi-körzeti Asztalitenisz Diákolimpián szép sikereket értünk el:


Oláh Levente 8.n - 1. helyezés

Csincsik Balázs 6.a - 4. helyezett

Koroncz Nóra 6.a - 1. helyezés


Csapat - 1. helyezés (Oláh Levente, Csincsik Balázs, Szelencsik Csongor)

 

Gratulálunk!

 

  


Megyei német nemzetiségi kulturális bemutató Városlődön

2018.11.26.

 2018. november 23-án rendezték meg 23. alkalommal Városlődön a német nemzetiségi iskolák megyei kulturális versenyét. 21 iskola közel 500 tanulója mérte össze tudását, melyen iskolánk 110 tanulóval vett részt. Énekkarunk, furulyásaink, zenekarunk, két tánccsoportunk mellett, szóló ének, vers-és prózamondás, azon belül nyelvjárás kategóriában indultunk. Tanulóink kiváló teljesítményt nyújtottak, melyhez minden résztvevőnek és felkészítő tanárnak gratulálunk.

 
Eredményeink:
Énekkar- arany minősítés
Furulyacsoport- ezüst minősítés
Zenekar- ezüst minősítés
Alsós néptánccsoport- ezüst minősítés
Felsős néptánccsoport- bronz minősítés
Schlecht Vilmos, ének- ezüst minősítés
Pilter Örs, nyelvjárás- második helyezés

 


További képek itt>>

                                                                                       (Feltöltés alatt)


Evangélikus hittanosok koszorúztak

2018.11.20.

 Dr. Fabinyi Tibor professzor, lelkész, egyháztörténész mellszobrát koszorúzták meg iskolánk negyedik és ötödik osztályos evangélikus hittanosai. Megtekinttették a pápai evangélikus templomot, majd ismerkedtek a látogatóközponttal is.

 


További képek itt>>


Sikerek a rajzversenyen

2018.11.19.

 A Szent István Római Katolikus Általános Iskola a családok évéhez kapcsolódva szervezte meg regionális rajzversenyét 9 iskola részvételével. Az alkotóknak egy valós vagy elképzelt jelenetet kellett a bibliai Szent Család életéből megjeleníteni különböző technikákkal.

 
Eredmények:
1. helyezett: Meiczinger Elizabet 8. t
2. helyezett: Szabó Dorina 4. n

 
Gratulálunk!

 

Szabó Dorina 4.n

    Szabó Dorina 4.n

További képek itt>>


Európai Mézes Reggeli

2018.11.19.

 November 16-án, pénteken az Európai Mézes Reggeli jegyében az első évfolyamos kisdiákok mézes kenyérrel kezdhették a tízóraizást. A méz felajánlásáért köszönet Babits Emil méhésznek.

 


További képek itt>>


Vendégségben az Esterházy családnál

2018.11.19.

 Érdekes feladatokkal színesített tartalmas programon vettek részt szerdán a 6.a osztályosok a kastélyban. Megismerkedtek a barokk kor jellemzőivel, az Esterházy család és a kastély történetével.

 


További képek itt>>


Városi-járási Sudoku verseny - alsó tagozatosoknak

2018.11.15.

 Az idei tanévben igen szép számmal vettek részt diákok az iskolánkban megszervezésre kerülő versenyen: 7 iskolából, összesen 48 tanuló mérte össze gyorsaságát kortársaival. Minden helyezett hibátlanul dolgozott, de rajtuk kívül is sokan voltak ügyesek, csupán kicsit lassabban dolgoztak.

 
Eredmények:

 
2. évfolyam:

I. helyezés: Esztergályos Márk (Nemesszalók)
II. helyezés: Kelemen Mátyás (Katolikus)
III. helyezés: Mosonyi Péter (Tarczy)

 
3. évfolyam:

I. helyezés: Élő Barnabás (Katolikus)
II. helyezés: Hamza Boglárka (Munkácsy)
III. helyezés: Lovas Nimród (Pápakovácsi)

 
4. évfolyam:

I. helyezés: Verasztó Rozina (Pápakovácsi)
II. helyezés: Sipőcz Milán (Nemesszalók)
III. helyezés: Reinitz Pálma (Pápakovácsi)

 
További hibátlan feladatsort leadó tanulók:

 
2. évfolyam:

 • Mocskonyi Kökény (Tarczy)
 • Palatin Dorka (Tarczy)
 • Verasztó Vendel (Pápakovácsi)
 • Bíró Boglárka (Nemesszalók)
 • Bíró Botond (Nemesszalók)

3. évfolyam:

 • Horváth Bálint (Munkácsy)
 • Barkóczi Nóra (Tarczy)
 • Mórocz Marcell (Evangélikus)

 
4. évfolyam:

 • Gaál Fruzsina (Munkácsy)
 • Nagy Maja (Munkácsy)
 • Komláthi Melani (Munkácsy)
 • Hatvani Márk (Tarczy)
 • Som Lejla (Katolikus)
 • Németh Nóra (Weöres)
 • Horváth Szabina (Pápakovácsi)

 

Minden résztvevőnek és felkészítőnek gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

 

További képek itt>>


Nyílt hét

2018.11.12.

November 12. és 16-a között szélesre tártuk iskolánk kapuját. A hét során betekintést biztosítunk szülőknek, hozzátartozóknak az iskolában folyó oktató-nevelő munkába. Az érdeklődő vendégeink tanórákon és délutáni foglalkozásokon egyaránt részt vehetnek.

 

Hétfő képek>>

Kedd képek>>

Szerda képek>>


Siker a pápakovácsi németversenyen

2018.11.12.

 2018. november 10-én került sor Pápakovácsin a környék német nemzetiségi iskoláinak játékos nyelvi versenyére. A versenyen 5 iskola 4-4 fős csapata mérte össze tudását. Iskolánkat a 7.n osztály 4 tanulója (Gyenes Emese, Szautner Flóra, Takács Anna és Császár Tamás) képviselte, akik 1. helyezést értek el. Felkészítő tanáruk: dr. Hauberné Szabó Tímea

 
Gratulálunk!

 

  


Márton-napi vigadalom iskolánkban

2018.11.10.

 A Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében iskolánkban idéztük
fel Szent Márton emlékét. A Márton-napi műsort kézműves foglalkozás, lámpáskészítés, sütés-főzés, majd libalakoma követte. A program zárásaként sötétedéskor hangulatos lámpásfelvonulással jártuk be a Szent Benedek plébánia „Fény útját” és a tókerti utcákat. Köszönjük a szülők segítségét és részvételét, az iskola dolgozóinak munkáját a nagy sikerű program létrejöttében.

 


További képek itt>>


Sikerek a megyei SUDOKU Bajnokságon

2018.11.09.

 12. alkalommal rendezték meg Veszprémben a Kossuth Lajos Általános Iskolában a megyei SUDOKU Bajnokságot. Iskolánkból 21 tanuló vett részt a megmérettetésen. Közülük a legeredményesebbek:

 
1. helyezett: Körmöndi Réka 8. a
3. helyezett: Komláthi Tifani 6. a
6. helyezett: Böröczky András 5. a

 
Hibátlanul oldották meg a feladványokat:

 
Gyökér Gréti 2. n
Hamza Boglárka 3. n
Császár Júlia 4. n
Tóth Benedek 5. n
Vági Dorina 7. n

 
Köszönjük a szülők támogatását, gratulálunk a versenyzőknek!

 


További képek itt>>


Pályaorientációs nap

2018.11.05.

 Október 26-án, pénteken tartottuk iskolánkban a pályaorientációs napot. Sok érdekes szakmával, foglalkozással ismerkedtek meg diákjaink. Üzemlátogatás keretében többek között jártak tanulóink pékségben, asztalosműhelyben, lovardában, a bíróságon, a NAV-nál, a Tescoban. A hetedik és nyolcadik osztályosok részt vettek a Sportcsarnokban megrendezett Pályaválasztási Kiállításon, amellyel a megfelelő középiskola kiválasztásában szeretnénk nekik segítséget nyújtani.

 

Képek:

1. évfolyam2. évfolyam | 3. évfolyam | 4. évfolyam | 5. évfolyam

6. évfolyam | 7-8. évfolyam


Határtalanul! 2018 – A szabadság útján – a nagy elődök nyomában a Szepesség kincseivel

2018.10.25.

 Az idei tanévben 4. alkalommal juthattak el tanulóink a Határtalanul! program keretében szomszédos országok magyarlakta területeire. Most hetedikes tanulóink a Felvidéken tölthettek 3 csodálatos napot.


2018. október 11. csütörtök
Kirándulásunk október 11-én indult 40 tanulóval és 3 kísérő nevelővel. Komáromban csatlakozott hozzánk honismereti vezetőnk, Vörös Attila rimaszombati cserkészvezető, aki megnyerő személyiségével, szaktudásával és lelkesedésével igazi élménnyé tette az kirándulást. Első állomásunk Zselízen volt, mely a Nyitrai kerület Lévai járásában található. Meglátogattuk a helyi magyar általános iskolát, ahol a 8. osztályosok fogadtak minket. Átadtuk az iskola könyvtára számára gyűjtött magyar nyelvű könyv-felajánlásokat, amit a vendéglátóink nagy örömmel fogadtak. Rövid ismerkedés után közös múzeumlátogatásra került sor a Schubert házban. Következő állomásunk Garamszentgyörgyön volt, ahol a Duba tájházat tekintettük meg. Ez az 1860-as évekből származó családi otthon több száz berendezési tárggyal és eredeti berendezett helyiségekkel büszkélkedik. Másfél órás utazás után érkeztünk meg a füleki várhoz, ahol a budai pasa II. Rákóczi Ferenc nevelőapját, Thököly Imrét Közép-Magyarország uralkodójának nevezte ki. A vár több történelmi korban is fontos szerepet játszott és ezeknek emlékeit őrzi. Itt egy idegenvezető mesélt a vár történetéről és kincseiről. Szállásunk Várhosszúréten volt, ahol egy íjászbemutató és szabadtéri játékok vártak minket. Este a bátrak Attila bácsi vezetésével éjszakai túrán vehettek részt, melyen a várhosszúréti szállás közvetlen környezetének számtalan érdekességével ismerkedhettek meg.

 
2018. október 12. péntek
Második nap átkeltünk az Alacsony-Tátrán, miközben megcsodálhattuk az Elefánt hegyet és a Szlovák Paradicsomot. Késmárkon elsőként felkerestük az UNESCO Világörökség részét képező cipszer fatemplomot, melynek különlegessége, hogy csak fából készült és eredeti állapotában fennmaradt. Az új evangélikus templom mauzóleumában található Thököly Imre szarkofágja, amit meg is koszorúztunk. Ezt követően tettünk egy sétát a gyönyörű városban és megtekintettük a Thököly-várat. Következő úticélunk Lőcse volt, melyet főként németek építettek. A régi városháza a 15. században épült gótikus stílusban. Megnéztük az ebben működő Szepesi Múzeumot, mely a Szepesség történelmét és művészettörténetét mutatja be. Ezt követően Szepes várához utaztunk. Ez Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű vára, Szapolyai János magyar király szülőhelye. Itt láthattunk középkori konyhát, kínzókamrát és egy kápolnát. Felsétálhattunk a vár tetejére, ahonnan gyönyörű panoráma tárult elénk a Magas Tátra havas csúcsaival.

 
2018. október 13. szombat
Utolsó napunk első úticélja Kassa volt. Először elsétáltunk Rákóczi rodostói házának másához, ahol megtekintettük a fejedelem emlékére készített szobrot is. Ezután megcsodáltuk a Szent Erzsébet dómot, mely gótikus és barokk stílusban épült, és Európa egyik legszebb székesegyháza. Az északi hajó alatti kriptában található II. Rákóczi Ferenc, édesanyja, Zrínyi Ilona és gróf Bercsényi Miklós nyughelye, ahol mi is elhelyeztük a tiszteletadás koszorúját. Városi sétánk során a honismereti vezető számos érdekességre, neves épületre, műemlékre hívta fel figyelmünket. Háromnapos kirándulásunk következő helyszíne a Szádelői-völgy volt, mely a térség legnépszerűbb kirándulóhelye. A völgy barlangok beszakadásából keletkezett, a 300–400 m magas sziklafalak között a Szár-patak rohan. Egy rövid vetélkedő után sétát is tettünk az UNESCO Világörökség részét képező vadregényes, sziklacsodákkal teli szurdokvölgyben. Hazafelé úton megálltunk Krasznahorkaváralja egyik látványosságánál, az Andrássy-Mauzóleumnál. Ez Andrássy Franciskának férje, Dénes által építtetett egyedülálló szecessziós műemlék, carrarai márvány és színpompás apró mozaikok ezreinek felhasználásával.

 
A három nap alatt rengeteg élménnyel gazdagodtunk, sokáig emlékezni fogunk a Felvidék természeti szépségeire, történelmi helyeire és nagy elődeinkre.

 


További képek itt>>


Projektzáró a 2. évfolyamon

2018.10.25.

 "A ló" témahét október 19-én, pénteken zárult le. A projektzárón a gyerekek beszámoltak a hét eseményeiről, meséltek élményeikről, tapasztalataikról. Verseket, közmondásokat mondtak, dalokat énekeltek a lovakról. A műsor után megtekintették a kiállítást, majd sütievéssel zárult a hét.

 


További képek itt>>


Ünnepi műsor - október 23.

2018.10.24.

 A 8. évfolyamos tanulók színvonalas műsorával emlékeztünk meg az 1956. októberi eseményekről. Köszönjük a szereplőknek és a betanító tanáraiknak.

 


További képek itt>>


Kalandpark a Közgázban

2018.10.24.

 2018. október 18-án került megrendezésre a "Kalandpark a Közgázban" elnevezésű játékos vetélkedő, melyen iskolánk két csapata is részt vett. A versenyen a pénzügyi alapismeretekről adhattunk számot. A "Nyerő4"-es negyedik, míg a "Nekünk8" csapat a harmadik helyen végzett. Gratulálunk!

 

  


Egyedül otthon - rendőrségi előadás a 3. n osztályban

2018.10.23.

 A 3.n osztályosok sok hasznos tanácsot kaptak Császárné Elek Veronika rendőrnő előadásából.A gyerekek saját élményeiket is megoszthatták az előadóval. Reméljük a hallottakat megfogadták és így, ha nagyon szükséges egyedül maradniuk otthon, biztonságban érezhetik magukat.

 


További képek itt>>


Észkerék Csapatverseny a Munkácsyban

2018.10.18.

 Október 17-én délután rendeztük meg a hetedik Észkerék Matematikai Csapatversenyt a Pápai Észkerék Egyesület szervezésében. A versenynek iskolánk biztosított helyszínt, a matematika munkaközösségünk pedig részt vett a verseny előkészületeiben és megtartásában. A verseny két korcsoportban zajlott: az első korcsoportba az 5. és 6. osztályosok, a másodikba a 7. és 8. osztályosok versenyeztek. A verseny népszerűségét bizonyítja, hogy több mint 40 csapat (120 tanuló) nevezett a város és környékének iskoláiból. Az első forduló tesztverseny volt, ahonnan korcsoportonként 6-6 csapat jutott a
döntőbe. Itt a csapatok sorrendjét az döntötte el, hogy adott idő alatt ki tud több feladatot megoldani. Az első három helyezett mindkét kategóriában oklevelet, könyvet vagy logikai játékot kapott. Gratulálunk a győzteseknek, és köszönjük a felkészítő tanáraik munkáját.

 

Eredmények:

 

I. korcsoport:
1. Villámhármas: Böröczky András Bálint (Munkácsy), Hetyei Dániel (Türr), Hegedüs Dominik(Türr)

 

2. Szendvicsek: Csomor Máté, Mátics Lázár, Spreitzer Áron (Szent István)

 

3. Leopárdok: Hauber Frida, Bíró Róbert, Nagy Botond

 

II. korcsoport:
1. Kockák: Császár Tamás, Farkas Ábel, Szautner Péter (Munkácsy)

 

2. Bűvös kockák: Bodnár Mária, Eszes Patrik, Nagy Csongor (Szent István)

 

3. Köbgyök 27: Balatoni László, Hauber Henrik, Varga Dániel (Szent István)

 

További képek itt>>


ELÉRHETŐSÉG
Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

8500 Pápa, Aradi u. 10-12.
Telefon: 06-89/313-648
Fax: 06-89/324-751www.munkacsy-papa.hu

ESEMÉNYEK
2020. szeptember
H K Sz Cs P Sz V
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 

Aktualitások
2020.09.18.
  A Heitler Lászlóné Matematikaverseny döntőjét a 2019-2020. tanévben a járványhelyzet miatt nem tudtuk megtartani. Ezért a tanulók 1. fordulón nyújtott teljesítménye alapján hirdetünk eredményt....

2020.09.17.
 Szeptember 17. Táborzáró - Kiállítás megnyitása   További képek itt>>

2020.09.11.
 Szeptember 10. Városlőd, Herend, Veszprém   További képek itt>>