Munkácsy Mihály
Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola
8500 Pápa, Aradi u. 10.-12.
Telefon: 06-89/313-648

Aktualitások

Sikerek a megyei SUDOKU Bajnokságon

2018.11.09.

 12. alkalommal rendezték meg Veszprémben a Kossuth Lajos Általános Iskolában a megyei SUDOKU Bajnokságot. Iskolánkból 21 tanuló vett részt a megmérettetésen. Közülük a legeredményesebbek:

 
1. helyezett: Körmöndi Réka 8. a
3. helyezett: Komláthi Tifani 6. a
6. helyezett: Böröczky András 5. a

 
Hibátlanul oldották meg a feladványokat:

 
Gyökér Gréti 2. n
Hamza Boglárka 3. n
Császár Júlia 4. n
Tóth Benedek 5. n
Vági Dorina 7. n

 
Köszönjük a szülők támogatását, gratulálunk a versenyzőknek!

 


További képek itt>>


Pályaorientációs nap

2018.11.05.

 Október 26-án, pénteken tartottuk iskolánkban a pályaorientációs napot. Sok érdekes szakmával, foglalkozással ismerkedtek meg diákjaink. Üzemlátogatás keretében többek között jártak tanulóink pékségben, asztalosműhelyben, lovardában, a bíróságon, a NAV-nál, a Tescoban. A hetedik és nyolcadik osztályosok részt vettek a Sportcsarnokban megrendezett Pályaválasztási Kiállításon, amellyel a megfelelő középiskola kiválasztásában szeretnénk nekik segítséget nyújtani.

 

Képek:

1. évfolyam2. évfolyam | 3. évfolyam | 4. évfolyam | 5. évfolyam

6. évfolyam | 7-8. évfolyam


Határtalanul! 2018 – A szabadság útján – a nagy elődök nyomában a Szepesség kincseivel

2018.10.25.

 Az idei tanévben 4. alkalommal juthattak el tanulóink a Határtalanul! program keretében szomszédos országok magyarlakta területeire. Most hetedikes tanulóink a Felvidéken tölthettek 3 csodálatos napot.


2018. október 11. csütörtök
Kirándulásunk október 11-én indult 40 tanulóval és 3 kísérő nevelővel. Komáromban csatlakozott hozzánk honismereti vezetőnk, Vörös Attila rimaszombati cserkészvezető, aki megnyerő személyiségével, szaktudásával és lelkesedésével igazi élménnyé tette az kirándulást. Első állomásunk Zselízen volt, mely a Nyitrai kerület Lévai járásában található. Meglátogattuk a helyi magyar általános iskolát, ahol a 8. osztályosok fogadtak minket. Átadtuk az iskola könyvtára számára gyűjtött magyar nyelvű könyv-felajánlásokat, amit a vendéglátóink nagy örömmel fogadtak. Rövid ismerkedés után közös múzeumlátogatásra került sor a Schubert házban. Következő állomásunk Garamszentgyörgyön volt, ahol a Duba tájházat tekintettük meg. Ez az 1860-as évekből származó családi otthon több száz berendezési tárggyal és eredeti berendezett helyiségekkel büszkélkedik. Másfél órás utazás után érkeztünk meg a füleki várhoz, ahol a budai pasa II. Rákóczi Ferenc nevelőapját, Thököly Imrét Közép-Magyarország uralkodójának nevezte ki. A vár több történelmi korban is fontos szerepet játszott és ezeknek emlékeit őrzi. Itt egy idegenvezető mesélt a vár történetéről és kincseiről. Szállásunk Várhosszúréten volt, ahol egy íjászbemutató és szabadtéri játékok vártak minket. Este a bátrak Attila bácsi vezetésével éjszakai túrán vehettek részt, melyen a várhosszúréti szállás közvetlen környezetének számtalan érdekességével ismerkedhettek meg.

 
2018. október 12. péntek
Második nap átkeltünk az Alacsony-Tátrán, miközben megcsodálhattuk az Elefánt hegyet és a Szlovák Paradicsomot. Késmárkon elsőként felkerestük az UNESCO Világörökség részét képező cipszer fatemplomot, melynek különlegessége, hogy csak fából készült és eredeti állapotában fennmaradt. Az új evangélikus templom mauzóleumában található Thököly Imre szarkofágja, amit meg is koszorúztunk. Ezt követően tettünk egy sétát a gyönyörű városban és megtekintettük a Thököly-várat. Következő úticélunk Lőcse volt, melyet főként németek építettek. A régi városháza a 15. században épült gótikus stílusban. Megnéztük az ebben működő Szepesi Múzeumot, mely a Szepesség történelmét és művészettörténetét mutatja be. Ezt követően Szepes várához utaztunk. Ez Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű vára, Szapolyai János magyar király szülőhelye. Itt láthattunk középkori konyhát, kínzókamrát és egy kápolnát. Felsétálhattunk a vár tetejére, ahonnan gyönyörű panoráma tárult elénk a Magas Tátra havas csúcsaival.

 
2018. október 13. szombat
Utolsó napunk első úticélja Kassa volt. Először elsétáltunk Rákóczi rodostói házának másához, ahol megtekintettük a fejedelem emlékére készített szobrot is. Ezután megcsodáltuk a Szent Erzsébet dómot, mely gótikus és barokk stílusban épült, és Európa egyik legszebb székesegyháza. Az északi hajó alatti kriptában található II. Rákóczi Ferenc, édesanyja, Zrínyi Ilona és gróf Bercsényi Miklós nyughelye, ahol mi is elhelyeztük a tiszteletadás koszorúját. Városi sétánk során a honismereti vezető számos érdekességre, neves épületre, műemlékre hívta fel figyelmünket. Háromnapos kirándulásunk következő helyszíne a Szádelői-völgy volt, mely a térség legnépszerűbb kirándulóhelye. A völgy barlangok beszakadásából keletkezett, a 300–400 m magas sziklafalak között a Szár-patak rohan. Egy rövid vetélkedő után sétát is tettünk az UNESCO Világörökség részét képező vadregényes, sziklacsodákkal teli szurdokvölgyben. Hazafelé úton megálltunk Krasznahorkaváralja egyik látványosságánál, az Andrássy-Mauzóleumnál. Ez Andrássy Franciskának férje, Dénes által építtetett egyedülálló szecessziós műemlék, carrarai márvány és színpompás apró mozaikok ezreinek felhasználásával.

 
A három nap alatt rengeteg élménnyel gazdagodtunk, sokáig emlékezni fogunk a Felvidék természeti szépségeire, történelmi helyeire és nagy elődeinkre.

 


További képek itt>>


Projektzáró a 2. évfolyamon

2018.10.25.

 "A ló" témahét október 19-én, pénteken zárult le. A projektzárón a gyerekek beszámoltak a hét eseményeiről, meséltek élményeikről, tapasztalataikról. Verseket, közmondásokat mondtak, dalokat énekeltek a lovakról. A műsor után megtekintették a kiállítást, majd sütievéssel zárult a hét.

 


További képek itt>>


Ünnepi műsor - október 23.

2018.10.24.

 A 8. évfolyamos tanulók színvonalas műsorával emlékeztünk meg az 1956. októberi eseményekről. Köszönjük a szereplőknek és a betanító tanáraiknak.

 


További képek itt>>


Kalandpark a Közgázban

2018.10.24.

 2018. október 18-án került megrendezésre a "Kalandpark a Közgázban" elnevezésű játékos vetélkedő, melyen iskolánk két csapata is részt vett. A versenyen a pénzügyi alapismeretekről adhattunk számot. A "Nyerő4"-es negyedik, míg a "Nekünk8" csapat a harmadik helyen végzett. Gratulálunk!

 

  


Egyedül otthon - rendőrségi előadás a 3. n osztályban

2018.10.23.

 A 3.n osztályosok sok hasznos tanácsot kaptak Császárné Elek Veronika rendőrnő előadásából.A gyerekek saját élményeiket is megoszthatták az előadóval. Reméljük a hallottakat megfogadták és így, ha nagyon szükséges egyedül maradniuk otthon, biztonságban érezhetik magukat.

 


További képek itt>>


Észkerék Csapatverseny a Munkácsyban

2018.10.18.

 Október 17-én délután rendeztük meg a hetedik Észkerék Matematikai Csapatversenyt a Pápai Észkerék Egyesület szervezésében. A versenynek iskolánk biztosított helyszínt, a matematika munkaközösségünk pedig részt vett a verseny előkészületeiben és megtartásában. A verseny két korcsoportban zajlott: az első korcsoportba az 5. és 6. osztályosok, a másodikba a 7. és 8. osztályosok versenyeztek. A verseny népszerűségét bizonyítja, hogy több mint 40 csapat (120 tanuló) nevezett a város és környékének iskoláiból. Az első forduló tesztverseny volt, ahonnan korcsoportonként 6-6 csapat jutott a
döntőbe. Itt a csapatok sorrendjét az döntötte el, hogy adott idő alatt ki tud több feladatot megoldani. Az első három helyezett mindkét kategóriában oklevelet, könyvet vagy logikai játékot kapott. Gratulálunk a győzteseknek, és köszönjük a felkészítő tanáraik munkáját.

 

Eredmények:

 

I. korcsoport:
1. Villámhármas: Böröczky András Bálint (Munkácsy), Hetyei Dániel (Türr), Hegedüs Dominik(Türr)

 

2. Szendvicsek: Csomor Máté, Mátics Lázár, Spreitzer Áron (Szent István)

 

3. Leopárdok: Hauber Frida, Bíró Róbert, Nagy Botond

 

II. korcsoport:
1. Kockák: Császár Tamás, Farkas Ábel, Szautner Péter (Munkácsy)

 

2. Bűvös kockák: Bodnár Mária, Eszes Patrik, Nagy Csongor (Szent István)

 

3. Köbgyök 27: Balatoni László, Hauber Henrik, Varga Dániel (Szent István)

 

További képek itt>>


"Lovacskázás" a tornateremben

2018.10.18.

 A 2. évfolyamosok témahetének harmadik napján a mozgásé volt a főszerep. Németh Miklós tanító bácsi vezetésével nagyon érdekes, változatos, a lovakhoz valamilyen formában kapcsolódó feladatokban próbálhatták ki ügyességüket a gyerekek.

 


További képek itt>>


Élmény az Esterházy - kastélyban

2018.10.17.

 Október 16-án az 5.n osztályosok az Esterházy-kastély történetével és a barokk kor jellemzőivel ismerkedhettek meg izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokon keresztül. Nagyon jól érezték magukat.

 


További képek itt>>


Előadás a lovak életéről

2018.10.17.

 Kedden délelőtt Babits Emil tanár bácsi mesélt a gyerekeknek a lovak életéről, a lótartás módjáról. Sok érdekességet mesélt a lovak mozgásáról, a lócsalád tagjairól. Előadását eszközökkel, szerszámokkal, képekkel és videókkal illusztrálta.

 


További képek itt>>


Megyei Matematikaverseny

2018.10.16.

 Október 15-én délután volt a Megyei Matematikaverseny 1. fordulója. Tanulóink közül öten próbálták ki magukat ezen a megmérettetésen: Lőke Kinga és Sebesi Zsófia 3. osztályos tanulók, valamint Böröczky András Bálint 5. osztályos, Hauber Frida 6. osztályos és Császár Tamás 7. osztályos diákok. A három felső tagozatos dolgozatát továbbküldjük, így ők részt vehetnek a verseny 2. fordulóján.

 

Gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

 


További képek itt>>


Projektnyitó a 2. évfolyamon

2018.10.17.

 "A ló" című projektet nyitottuk meg hétfőn délelőtt az aulában. A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták társaikat, sok információval lettek gazdagabbak, hogy mi is vár rájuk a hét folyamán. A nyitó műsort közös éneklés zárta.

 Délután a másodikasok ellátogattak Gungl Zoltán lovardájába, ahonnan sok élménnyel, tapasztalattal tértek haza. Megismerhették és ki is próbálhatták, hogyan kell tisztán tartani a lovakat. Megnézhették az istállót, megsimogathatták a gyönyörű állatokat. A legnagyobb élményt azonban az jelentette számukra, hogy a hátukra felülve lovagolhattak is.

 

 

További képek itt>>


Bolyai Matematika Csapatverseny

2018.10.13.

 Iskolánk ebben a tanévben is helyet adott a Bolyai Matematikai Csapatverseny megyei fordulójának megtartásához október 12-én délután. Ez alkalommal 18 négy fős csapat mérte össze tudását 3-8. osztályig. A Munkácsyból 3 csapat nevezett a nívós versenyre. A többiek a Türr István Gimnáziumból és a Szent István Római Katolikus Általános Iskolából jöttek.


Versenyzőink:

4. o.

Kis eszesek: Császár Júlia, Hernádi Benjamin, Komláthi Melani, Nagy Maja

  

5. o.

Banánosztag: Böröczky András Bálint, Marcibányi Anna Karolina, Piller
Mátyás, Pintér Dániel


6. o.

Leopárdok: Hauber Frida, Koroncz Nóra, Nagy Botond, Fekete Bálint

 


További képek itt>>


A 8. a osztály a "MEZŐBEN"

2018.10.13.

 A Nemzeti Agrár Kamara által szervezett pályaorientációs napon vettek részt a 8.a osztály tanulói október 10-én, a "MEZŐ"-ben.

 


További képek itt>>


Kaland az Esterházy - kastélyban

2018.10.10.

 Október 9-én, a 2.B osztály az Esterházy-kastélyban járt. Nagyon érdekes, színvonalas foglalkozásokon vehettek részt a gyerekek. Megtekinthették a kastélyt, táncolhattak korabeli ruhákban, legyezőt, koronát készíthettek. Nagyon jól érezték magukat.További képek it>>


Gyöngypillangó-fűző verseny

2018.10.08.

 Elsöprő sikert aratott a 4. n osztály csapata a gyöngyfűző versenyen. 203 db gyöngypillangó elkészítésével értek el első helyezést a Jókai Mór Városi Könyvtárban megrendezett versenyen.


A csapat tagjai:

Marton Péter, Csehi Rebeka, Szabó Dorina, Stenger Boglárka, Császár Júlia.

 


További képek itt>>


Bánhidi Márk atlétikai emlékverseny

2018.10.08.

 Részt vettünk a Bánhidi Márk emlékversenyen, ahol a következő tanulók dobogón végeztek:


Flórián Rebeka 8.n - 100m 1. helyezett, 400m 1. helyezett

Tamás Lúcia 8.n - 100m 2. helyezett, 400m 2. helyezett 

Füredi Dávid 6.a - Gumi kalapácsvetés 1. helyezett

Füredi Dominik 6.a - Gumi kalapácsvetés 2. helyezett

Sziráki Dániel 6.a - 60m 2. helyezett

Hauser Máté 6.a - 1000m 3. helyezett


Gratulálunk!

 

  


Történelmi sétán a 3.n osztály

2018.10.08.

 Október 5-én az Alsóvárosi temetőben mécsesgyújtással emlékeztünk meg az Aradon kivégzett honvéd tábornokokról. A kellemes napsütésben elsétáltunk Batthyány Lajos emléktáblájához, ahol szintén mécsest gyújtottunk és a Himnusz eléneklésével méltón tisztelegtünk nagyjainak emléke előtt. Sok érdekes dolgot tudhattunk meg e jeles ünneppel kapcsolatban.

 


További képek itt>>


Sudoku verseny a Munkácsyban

2018.10.04.

 Ebben a tanévben a Sudokuval nyitottuk a versenyek sorát. Évfolyamonként az első három helyezett képviselheti iskolánkat novemberben a megyei bajnokságon. Gratulálunk!

 

Eredmények:

 

2. évfolyam
I. Lukács Huba 2.n
II. Gyökér Gréti 2.n
III. Derczó Gergő 2.n

 

3. évfolyam
I. Horváth Bálint 3.n
II. Komláthi Barbara 3.b
III. Hamza Boglárka 3.n

 

4. évfolyam
I. Komláthi Melani 4.b
II. Döbrössy Eszter 4.n
III. Császár Júlia 4.n

 


További képek itt>>


ELÉRHETŐSÉG
Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

8500 Pápa, Aradi u. 10-12.
Telefon: 06-89/313-648
Fax: 06-89/324-751www.munkacsy-papa.hu

ESEMÉNYEK
2019. június
H K Sz Cs P Sz V
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 

Aktualitások
2019.06.17.
 2019. június 17-n elkezdődött iskolánkban az EFOP 3.3.5 projekt keretében megvalósuló napközis tábor. Nagy örömünkre országosan ismert művészek, Zalán Tibor író és Huzella Péter zenész „író...

2019.06.17.
Ünnepi műsor keretében búcsúztunk el a 8. évfolyamos tanulóinktól.   További képek itt>>

2019.06.17.
Az ÖKO-DÖK által meghirdetett „Egyszerűen természet” című természetfotó-pályázaton Csiba Dóra 8.n osztályos tanuló I. helyezést, Piriti Rebeka 8.n osztályos tanuló II. helyezést, Németh...